FB page
Messenger kontakt
andromedic_academy
Instagram profil

Hipetrofični klitoris

Hipetrofični klitoris

Hipetrofija klitorsa predstavlja promenu veličine klitorisa, odnosno njegovo uvećanje i smatra se uglavnom urođenim poremećajem.

Koji su uzroci hipertrofije klitorisa?

Uvećanje klitorisa se može uočiti na rođenju ili kasnije u životu. Ako se promena uoči na rođenju treba posumnjati na kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju, gde dolazi do povećane produkcije androgena što će imati za posledicu nastanak ambivalentnih genitalija bebe, takvih da se ne može precizno reći ni da su muške ni da su ženske.

Upotreba progesterona u trudnoći može takođe dovesti do hipetrofije klitorisa. Policistični jajnici su još jedan od uzroka uvećanja klitorisa. Upotreba androgena, kod bodibildera, ili testosterona može takođe dovesti do ovog stanja.

Kada se javiti lekaru?

U slučaju da se veličina vašeg klitorisa ne smanji u roku od jednog dana, obavezno se javite Vašem lekaru. Takođe je obavezno javiti se lekaru ako osetiti bilo kakvu nelagodnost, bol ili krvarenje u predelu klitorisa. Ali to ne znači da treba da se javite lekaru samo ako postoje neki simptomi.  U slučaju da niste zadovoljni veličnom svog klitorisa ili ona utiče na Vaš seksualni život, dobro bi bilo savetovati se sa lekarom o izboru lečenja.

Kako se postavlja dijagnoza hipertrofičnog klitorisa?

Dijagnoza se postavlja jednostavnim kliničkim pregledom genitalija i anamnezom. Obavezan je pregled endokrinologa. Nekada je neophodno uraditi dodatne analize poput, kariotipa i hormonskog statusa kako bi se isključili poremećaji seksualne diferencijacije.

Kako se leči hipetrofični klitoris?

Redukcija hipertrofičnog klitorisa dovodi do zadovoljavajućih rezultata i vraća morfološki oblik klitorisu bez narušavanja seksualne funkcije. Sama operacija traje oko sat vremena.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i pacijent se postavlja u ginekološki položaj.

Nakon pravljenja reza na sredini klitorisa, kavernozna tela se pažljivo identifikuju i razdvoje od okolnih struktura. Disekcija kavernoznih tela se produžava sve do pubične kosti nakon potpunog razdvajanja neurovaskularne peteljke. Nakon odstranjivanja najvećeg dela kavernoznih tela, glans se prišiva na ostatak kavernoznih tela pri pubičnoj kosti. Nakon operacije postavlja se kateter i kompresivni zavoji. Kateter se vadi nakon 1-2 dana. Moguće komplikacije operacije su otok tkiva, tačkasto krvarenje ili formiranje ožiljka.

Pacijent se može vratiti normalnim fizičkim aktivnostima nakon 5 do 6 dana od operacije.

KAKO DO NAS?

TELEFONI ZA ZAKAZIVANJE

EMAIL KONTAKT

Brzi kontakt