FB page
Messenger kontakt
andromedic_academy
Instagram profil

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija (impotencija)

Erektilna disfunkcija

Šta je to erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija (ili impotencija) predstavlja nemogućnost da se postigne ili održi erekcija penisa dovoljna za zadovoljavaći seksualni odnos. Mnogi muškarci se povremeno susreću sa poteškoćama da njihov penis postane čvrst i održi erekciju. To međutim ne predstavlja problem sve dok se ne ponovi više puta u određenom vremenskom periodu.

Koji su tipovi erektilne disfunkcije?

 • Organska erektilna disfunkcija (impotencija) - poremećaj je na nivou krvnih sudova penisa, nerava, hormona ili omotača penisa.
 • Psihološka - depresija, anksioznost, stres.

Ranije se smatralo da je najčešći uzrok erektilne disfunkcije (impotencije) psihološki. Danas se zna da je kod mnogih muškaraca u pitanju organski (anatomski) problem.

Koji su to faktori rizika za nastanak erektilne disfunkcije?

 • Vaskularne bolesti, najčešće je u pitanju ateroskleroza
 • Pejronieva bolest (stvaranje “otvrdnuća” na penisu sa krivljenjem penisa)
 • Problemi sa prostatom
 • Dijabetes melitus (šećerna bolest)
 • Gojaznost i metabolički sindrom
 • Visok krvni pritisak
 • Visoki nivoi holesterola i triglicerida
 • Prijapizam (dugotrajna neželjena i bolna erekcija)
 • Neurološke bolesti
 • Zloupotreba alkohola i pušenje
 • Hormonski disbalans: nizak testosteron, visok prolaktin, zloupotreba steroida od strane bodibildera, problemi sa hormonima štitne žlezde.
 • Psihološki razlozi: depresija, anksioznost, stres kod kuće ili na poslu
 • Loša komunikacija sa partnerom

Poseban problem predstavlja prerana ejakulacija - ejakulacija koja se skoro uvek ili uvek dešava pre ili u toku jednog minuta od penetracije u vaginu. Za ovaj poremećaj postoji efiksane savremne metode lečenja.

Kako se postavlja dijagnoza erektilne disfunkcije (impotencije)?

Potrebno je potražiti stručnu pomoć ako se simptomi erektilne disfunkcije ponavljaju.

Doktor će Vas pitati istoriju bolesti, način života i podatke o vašoj Vezi sa partnerom. Moguće da ćete ispunti upitnik kojim se indirektno utvrđuje indeks erektilne funkcije. Potom će nastaviti sa rutinskim kliničkim pregledom, gde će pregledati genitalije. Ponekad je potrebno uraditi tzv. „test erekcije“ - ubrizgavanjem određene supstance u penis izazva se farmakološka erekcija i utvrđuje stepen erektilne disfunkcije. Nekada su potrebne dodatne laboratorijske analize (krvna slika, lipidni status, hormonski status, glikemija, markeri prostate i sl.). Ako je jedan od Vaših simptoma i poremećaj mokrenja doktor će uraditi i pregled prostate, kao i dopunska laboratorijska ili ultrazvučna ispitivanja.

Velika je greška ukoliko osoba koja pati od erektilne disfunkcija potiskuje ovaj problem, ili, što se često dešava, pribegne samostalnom lečenju, obično kupovinom medikamenata neproverenog porekla, sa mogućim ozbiljnim neželjenim posledicama.

Kako se leči erektilna disfunkcija (impotencija)?

Doktor će izabrati najpogodniji tretman u skladu sa Vašim godinama, istorijom bolesti, dužinom trajanja problema erektilne disfunkcije, Vašim mišljenjem i željama. Najmanje invazivne opcije terapije su u prvom planu.

 • Promene u načinu života: gubitak viška kilograma, prestanak pušenja, dnevna fizička aktivnost, aktivno smanjenje stresa i anskioznosti
 • Lekovi: takozvani inhibitori 5 fosfodiesteraze su doveli do revolucije u terapiji erektilne disfunkcije. (sildenafil, vardenafil i tadalafil – Viagra, i ostali lekovi iz ove grupe). Osoba koja pati od erektilne disfunkcije ne bi trebalo samostalno da uzima ove lekove s obzirom na nuspojave.
 • Injekciona terapija – Alprostadil (Caverject) je medikament koji se aplikuje direktno u penis putem injekcije. Kod određenih pacijenta dobija se zadovoljavajući efekat.
 • Supstitucija hormonima: nije preporučljiva kod muškaraca koji imaju normalan nivo ovog hormona zbog rizika od uvećanja prostate i drugih neželjenih efekata. Terapija ovim hormonom, izvodi se pod strogim nadzorom, kod pacijenta sa niskim nivoom testosterona, i moguća je aplikacija u vidu kreme ili gela, flastera koji oslobađaju ovaj hromon ili u vidu injekcija.
 • Vakuum uređaji: mehanički način za produženje erekcije kod muškaraca koji ne žele ili ne mogu da koriste lekove.
 • Penilni implanti

Hirurška ugradnja penilnih implanta se može uzeti u obzir kod pacijenata kod kojih je terapija lekovima bila neuspešna ili kod onih koji traže trajno rešenje.

Postoje dva tipa penilnih implanta za lečenje erektilne disfunkcije:

 1. Naduvavajući (inflatibilni), ili tzv. trokomponentni implanti – sastoje od 2 cilindra (mogu biti različite dužine i dijametra) koji se ugrađuju u telo penisa, od pumpice koja je smeštena u mošnicama, i od malog rezervoara tečnosti koji je smešten u karlici. Najčešći modeli proteza su AMS LGX 700 (proizvođač: Boston Scientific) i Titan (Coloplast) Kada pacijent želi da ima seksualni odnos, pomoću nekoliko jednostavnih pritisaka na pumpicu izaziva potiskivanje tečnosti iz rezervoara u cilindre (koji se nalaze u penisu) i na taj način dovodi penis u erektilno stanje. Praktično se imitira fiziološki proces erekcije u kome bi došlo do punjenja krvlju tela penisa. Ova vrsta implanta ima izuzetno dobre rezultate i u razvijenom svetu predstavlja „zlatni standard“ u hirurškom lečenju erektilne disfuncije.
Inflatibilna (naduvavajuća) proteza
Inflatibilna (naduvavajuća) proteza
Inflatibilna (naduvavajuća) proteza
 • Operativni zahvat se izvodi u opštoj ili spinalnoj anesteziji. Operacija traje oko 1.5 sat. Implant se uglavnom ugrađuje kroz rez na donjoj strani penisa. Nakon operacije pacijent boravi 1-2 dana u bolnici, uz primenu antibiotika i analgetika.
 • Postoperativni tok: Prva dva dana nakon operacije je neophodno mirovanje. Pacijent dobija antibiotike i terapiju protiv bolova, ukoliko je potrebno. Za rane na koži se uglavnom koriste resorptivni konci, koji se sami razgrađuju, pa ih nije potrebno uklanjati. Pumpa se aktivira posle 2 nedelje, pacijent se zatim obučava za njeno korišćenje. Seksualni odnosi su dozvoljeni šest nedelja od ugradnje penilnih implanta.
 1. Polutvdi (semirigidni) implanti -se sastoje od dva polutvrda klipa različite dužine, koji se ugrađuju u telo penisa.  Model Genesis (proizvođač: Coloplast) i model AMS Spectra (proizvođač: Boston Scientific) pokazali su odlične kliničke rezultate. Kada pacijent želi da ima seksualni odnos, jednim pokretom ispravlja klipove i penis dobija izgled i funkciju penisa u erekciji. Po završetku odnosa, pokretom u suprotnom smeru vraća penis u “opušteno”.
Semirigidna proteza
Semirigidna proteza 1
Semirigidna proteza 1
Semirigidna, polutvrda proteza
 • Operacija ugradnje semirigidnih proteza se vrši u opštoj ili spinalnoj anesteziji. Sam operativni zahvat traje oko sat vremena. Implant se uglavnom ugrađuje kroz rez na donjoj strani penisa. Pacijent boravi u bolnici 1 dan nakon ugradnje. Ordinirana je terapija protiv bolova, kao i antibiotici. Prvi seksualni odnosi mogu početi četiri nedelje od ugradnje.

Hirurška ugradnja penilnih implanta se može uzeti u obzir kod pacijenata kod kojih je terapija lekovima bila neuspešna ili kod onih koji traže trajno rešenje. Potrebno je naglasiti da se nakon ugradnje implanti ne vide, odnosno, golim okom je nemoguće utvrditi da osoba ima ugrađen penlini implant. Pacijenti su veoma zadovoljni njima i ispostavili su se kao odličan izbor kod pacijenata koji su se opredelili za to.

Svako ima pravo na kvalitet života

Veoma je važno komunicirati otvoreno sa Vašim partnerom. Gubitak normalne erektilne funkcije može da ima ozbiljne posledice na muškarca. Dobra strana je što se erektilna disfunkcija može veoma efektivno i bezbedno lečiti.

Mnoge pacijente je sramota da pričaju o problemima sa erekcijom i seksualnim odnosima i to ih sprečava da se na vreme jave lekaru što odlaže dijagnostikovanje i lečenje, a nekada može dovesti i do ozbiljnih posledica.

Savremenim metodama moguće je rešiti svaku vrstu erektilne disfunkcije i omogućiti odličan kvalitet života pacijentima i njihovim partnerima.

KAKO DO NAS?

TELEFONI ZA ZAKAZIVANJE

EMAIL KONTAKT

Brzi kontakt