FB page
Messenger kontakt
andromedic_academy
Instagram profil

Preponska kila kod dece (Hernija, Bruh)

Preponska kila kod dece

Preponska kila

Šta je preponska kila?

Preponska kila (ingvinalna hernia) predstavlja prolazak organa trbušne duplje (npr. crevo ili jajnik)  u preponski kanal ili u mošnicu.


Kakva je razlika između preponske i "vodene" kile?

Za razliku od preponske kile, kod koje trbušni organi prolaze u preponu ili mošnicu, kod vodene kile (koja se naziva i hidrocela) samo trbušna tečnost prolazi u mošnicu. Vodena kila ponekad ne zahteva hirurško lečenje, za razliku od "prave" preponske kile koja mora operativno da se leči.

Zašto neka deca imaju preponsku kilu?

Kod novorođenčadi i odojčadi, preponska kila  nastaje kao posledica urođene anomalije koja podrazumeva ne zatvaranje dela trbušne maramice koja bi, u normalnim okolnostima, trebalo da se zatvori nakon spuštanja testisa iz stomaka u mošnice.

Kod prevremeno rođene dece veće su šanse za postojenje pomenute anomalije, pa su preponske kile kod ove dece učestalije nego kod dece rođene u terminu. Obično se kila vizualizuje u trenucima napora koje dete obavlja tokom plakanja ili kašljanja. Važno je napomenuti da plakanje ne izaziva nastajanje preponske kile, nego pomaže da ona postane vidljiva.

Kako izgleda preponska kila?

Preponska kila se pokazuje otokom u predelu prepone. Najčešće se otok u preponi pojavi prilikom kašlja, plakanja ili fizičke aktivnosti kada se poveća pritisak u trbušnoj duplji. Otok je bezbolan ukoliko sadržaj kile nije uklješten i lako se na pritisak vraća u stomak. Dete se ponekad može žaliti na blag bol ili nelagodnost u predelu kile.

 

 

Da li preponska kila može da se uklješti?

Preponska kila može da se uklješti, a to podrazumeva situaciju kod koje sadržaj kilne kese ne može da se vrati u trbušnu šupljinu.  Sadržaj kilne kese može biti crevo, stomačna  membrana  (omentum) ili jajnik. Pomenuti organi u ovoj situaciji ostaju bez adekvatne cirkulacije i ubrzano propadaju. U slučaju uklještenja postoji jaka bolnost, kila je tvrda, dete je izuzetno uznemireno, plače, odbija hranu, ponekad povraća i ima krvave stolice. Ukoliko se stanje ne leči odmah i odloži se odlazak kod lekara može doći do propadanja organa koji se nalazi u kilnoj kesi što u slučajevima creva (pucanje zida creva sa izlivanjem crevnog sadržaja po trbuhu) može ugroziti život deteta. Ukoliko je jajnik uvrnut u kilnoj kesi i ako se na vreme ne operiše doći će do njegovog odumiranja.

Kako se postavlja dijagnoza preponske kile i kada se obratiti lekaru?

Preponska kila se dijagnostikuje pojavom otoka u preponi. Otok koji se na pritisak lako vraća u stomak ukazuje na „nekomplikovanu“ preponsku kilu. Ukoliko je kod muškog deteta otvor na preponi kroz koji prolaze organi iz trbuha veći kila se može pokazati i otokom u preponi i mošnici zajedno.

Kada se primeti oteklina u predelu prepone potrebno je dete odvesti lekaru radi definitivnog postavljanja dijagnoze i planiranja operativnog lečenja. Takođe, može se napraviti i fotografija otekline u preponi sa strane jer se sadržaj kilne kese može povući i u trenutku pregleda lekar ne mora da vidi preponsku kilu. U tom slučaju fotografija može da pomogne.

U slučaju pojave otoka u preponi, koji ne može na pritisak da se vrati u trbuh, ukazuje da je kila „uklještena“ i tada je potrebno da se odmah javite lekaru.

Preponska kila 1-pre op
Preponska kila 2-pre op

Kako se leči preponska kila?

Lečenje preponske kile je isključivo hirurško, operacijom koja se zove hernijektomija.

Nekomplikovana preponska kila, tj. kila koja se nije uklještavala ne zahteva hitnu operaciju. Opertivno lečenje se u ovom slučaju planira.

U slučaju uklještene preponske kile i ukoliko se dete dovede do šest sati od uklještenja lekar će pokušati da manuelnim pritiskom na sadržaj kile isti vrati u trbuh. Ukoliko uspe, operativno lečenje sa zatim izvodi za dan ili dva.  U slučaju da se sadržaj kilne kese ne može potisnuti nazad u trbuh ili je prošlo više od šest sati i da je dete krenulo da povraća ne pokušava se vraćanje sadržaja kile rukama, već se dete hitno prima i izvodi se operatvno lečenje.

Kako se izvodi operacija preponske kile (hernijektomija)?

Cilj operacije je vratiti sadržaj preponske kile u trbušnu duplju I podvezati izvrat trbušne maramice kroz koji prolaze organi trbuha.

Hernijektomija se izvodi u opštoj anesteziji. Neophodno je da je dete zdravo pred operaciju a ukoliko je bolesno potrebno je da prođe najmanje tri do četiri nedelje od izlečenja da bi se operacija bezbedno izvela. Ukoliko se operiše bolesno dete postoji veliki rizik od komplikacija vezano za anesteziju.

U slučaju uklještene preponske kile operativno lečenje je hitno.

Po uvodu u anesteziju i po načinjenom rezu u predelu prepone hirurg pronalazi kilnu kesu nakon čega je oslobodi od okolnih struktura. Zatim se proveri da je kilna kesa bez sadržaja,  podveže se i preseče. Operacija se završava rekonstrukcijom rane. Operacija sa anestezijom traje oko 20- 30 minuta.

Dete ima mali rez u preponi. Najčešće se rana ušije koncima koje organizam sam razgrađuje, pa nije neophodno uklanjanje od strane hirurga, ili se na ranu stavi konac koji se skida nakon sedam dana od operacije. Na ranu se stavlja flaster, sličan hanzaplastu. Previjanje je komforno i bezbolno za dete.

Koliko traje oporavak nakon operacije preponske kile?

Nakon operacije dete može ići kući nakon nekoliko sati, tj. nakon uspostavljanja normalnog unosa tečnosti i čvrste hrane, tj. ukoliko dete ne povraća i potpuno se „razbudilo“ iz anestezije. Neka deca moraju ostati u bolnici jedan dan u slučaju da se sporije „razbude“ iz anestezije i sutradan ujutru se otpuštaju kući. Po otpustu dete dobija terapiju protiv bola i potrebno je da miruje.

Redovne kontrole su na drugi do treći dan do zarastanja rane a zatim po potrebi i dogovoru.

Posle mesec dana dete se vraća normalnim fizičkim aktivnostima.

KAKO DO NAS?

TELEFONI ZA ZAKAZIVANJE

EMAIL KONTAKT

Brzi kontakt